Na cestě po Karlovarském kraji

Hruška David - hokejista

28.03.2009 14:12

 

Hruška David - hokejista

 

Hokejový útočník HC Slavia Praha David Hruška (narozen: 8.1.1977) pochází ze Sokolova. Odsud se v sedmnácti letech vypravil do zámořské WHL do klubu Red Deer Rebels . Před koncem sezóny 94/95 se ale vrátil do Vsetína, který právě bojoval o svůj druhý titul.
 

V létě 1997 mnoho nechybělo a Hruška se objevil v Edenu – tehdejší manažer po dvacetiletém střelci toužil, ale marně. Na Valašsku se však Hruška příliš neprosazoval.

Extraligovou sezónu 1999/2000 začal v Karlových Varech . V dresu Becherovky hrál pravidelně a střílel v průměru jeden gól za tři zápasy. Před sezónou 2001/02 přestoupil do Litvínova , ve kterém již naplno vynikl jeho střelecký talent – 14 gólů v 19 utkáních mluví za vše.

Po obvinění z neprokázaného prohřešku dokonce chvíli uvažoval o konci kariéry, nakonec si naštěstí vše rozmyslel a s pocitem křivdy z Litvínova zmizel. Tak důležitou důvěru nalezl v Havířově u trenéra Františka Výborného a odvděčil se za ni po svém – sedmnácti brankami ve třiadvaceti zápasech. Přestupem do Havířova jakoby udělal definitivně čáru za pověstí promarněného talentu a problémového hráče, načal tak novou kapitolu svého života.

Góly střílel jak na běžícím pásu, hattrick si připsal v lednu proti Znojmu, kdy dokonce dokázal skórovat dvakrát během šesti vteřin. Již jako nejlepší střelec extraligy odešel čtyři kola před jejím koncem na zkušenou do švýcarského Klotenu, titul krále střelců extraligy mu ale již nikdo nevyfoukl. Mohl se pochlubit i další úctyhodnou statistikou – byl v základní části jen jedinkrát vyloučen, což mu vyneslo cenu pro nejslušnějšího hráče extraligy.

Další důležitý krok ve své kariéře udělal potom v létě, kdy si mohl vybírat z řady nabídek. Patřil Litvínovu, ale tam už se vrátit nechtěl. Nakonec se rozhodl pro Slavii, především kvůli tomu, že se v Edenu začal budovat silný ambiciózní tým, a také kvůli osobnosti Vladimíra Růžičky. Od nejlepšího střelce se možná ze začátku očekávalo více gólu, ale rozhodně nezklamal. Svého kroku odejít do Slavie nemusel litovat, ve skvělé partě našel pohodu nejen pro hokej.

Na cestě za mistrovským titulem upoutal statečným výkonem, kdy v play-off nastupoval se zlomenou rukou, kterou chránila jen dlaha se sádrou. Kanonýrské vlohy a pověst šikovných rukou začal potvrzovat především ve své druhé sezóně v Edenu, kdy se dostal do útoku po bok Beránka se Supem. Se svými novými parťáky si rychle porozuměl, navíc se sedli skvěle i jako kamarádi mimo led. Spolupráce fungovala takřka ideálně a vytvořili jeden z nejlepších útoků v extralize.

V utkání s Kladnem ke konci základní části si “Hrouda“ připsal nejrychlejší hattrick v životě, když v závěru utkání během tří minut a tří vteřin především díky jeho třem gólům Slavia otočila zápas. Dařilo se mu i v play-off. Už teď je jisté, že se Vladimíru Růžičkovi důvěra ve schopnosti Davida Hrušky vyplatila. Pověst “rebela“ (mnohdy neoprávněná) je tak už kdesi v prachu.



Statistika


© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba www stránek zdarmaWebnode