Na cestě po Karlovarském kraji

Řeka Ohře

07.03.2009 22:19

Pramení v Bavorsku pod horou Schneeberg v přírodní rezervaci Smrčiny. Pramen se nachází blízko města Weißenstadt (asi 35 km od Chebu). Až do Kadaně protéká kopcovitou krajinou, po průtoku Nechranickou přehradou vytváří četné meandry. Ohře je druhým největším levostranným přítokem Labe, do kterého se vlévá v Litoměřicích.

Využití

Využívá se na zavlažování a k zisku vodní energie. Na jejím toku je možno nalézt dvě přehradní nádrže: Skalka (postavena v letech 1962–1964 s celkovou plochou 378 ha) a Nechranice (postavena v letech 1961–1968 s celkovou plochou 1338 ha). Mezi významná města ležící na řece patří Cheb, Sokolov, Loket nad Ohří, Karlovy Vary (lázně při ústí Teplé), Ostrov nad Ohří, Klášterec nad Ohří, Kadaň, Žatec, Louny, Libochovice, Budyně nad Ohří, Terezín a Litoměřice.

 Čerpání vody

Samotná řeka je zdrojem vody pro mnoho průmyslových areálů. Po celém toku řeky se nachází řada čerpacích stanic.

  • Čerpací stanice před Sokolovem zajišťuje technickou vodu pro průmyslový areál Vřesová.
  • Napouštěcí objekt pro budoucí jezero Medard, které bude odebírat velké množství vody na hydrické rekultivace se nachází rovněž před Sokolovem.
  • Podkrušnohorský přivaděč, který zásobuje vodou průmysl a řeku Bílinu na Mostecku odebírá vodu nad Kadaní pod Kláštěrecem nad Ohří.
  • elektrárny Prunéřov odebírají vodu z řeky. Využítí zde nachází jako technická voda pro chlazení.
  • Čerpací objekt pod Nechranickou přehradou odebírá vodu pro průmyslový vodovod Nechranice, ze kterého se mimochodem napouští i budoucí jezero Most.

 

Vodáctví

Vodácky nejvyhledávanější je úsek Loket - Vojkovice s celou řadou vodácky a turisticky atraktivních míst, jako je Loket, Svatošské skály, Karlovy Vary, cvičná peřej Hubertus, Kyselka, ale také dvěma nebezpečnými jezy Tuhnice a Radošov.

 

 Historie

Dolní část řeky Ohře se zformovala až během čtvrtohor. Původně Ohře tekla údolím dnešní řeky Bíliny.[1]

Název Ohře patrně vzešel z jejího keltského pojmenování Agara (Ag znamená losos, Ara znamená tekoucí voda). Tomu odpovídá i její německý název Eger. Jiná teorie přisuzuje původnímu keltskému nebo předkeltskému jménu významy jako hbitost a bystrost [1].

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode