Na cestě po Karlovarském kraji

Svatošské skály

07.03.2009 22:28

 

Svatošské skály

 
okres: Karlovy Vary
obec: Hory

 

Svatošské skály se nacházejí na břehu řeky Ohře, z Karlových Varů cca 8 km po turistických značkách.

Bizarní žulové skály na levém břehu Ohře mají připomínat svatební průvod: Zámek, Tchýně, Tchán, Muzikanti, Svědkové, Ženich a nevěsta, Ministranti a Kapucín. Je to romantické místo – Ohře si tu vyhloubila v žulovém masivu karlovarského plutonu údolí, na jehož nárazových stěnách podnítila další zvětrávací procesy. Výsledkem jsou obnažené skalní stěny s pilíři a věžemi. Příběhy spojené s tímto místem nemohli uniknout pozornosti slavných literátů, objevují se v dílech Goetha, bratří Grimmů, Mrštíka a jiných.

Podle pověsti se jedná o zkamenělý svatební průvod. Svatebčany prý do této podoby zaklela víla, opuštěná nevěrným ženichem.
Podle jiné verze, podporující původní název skal Hans Helling ( Jan Svatoš ), byl název převzat podle nadpřirozené bytosti, která se marně pokoušela svést krásnou Alžbětu. Když dala přednost jinému, počíhal si Helling v údolí na svatební průvod a jeho účastníky proměnil v kámen. Říká se že jeho matkou byla vodní víla z Ohře, která ho také naučila některým kouzlům. Helling tu nechal vybudovat nejkrásnější město na světe a sám je pak poručil zbourat. Právě skály mohou být jeho zbytky. Helling skončil špatně. Sám požádal matku, aby ho zbavila nadpřirozených schopností. Pak už jako obyčejný člověk, zápasil s mědvědem a šelma ho rozsápala. Helling pak byl pohřben v Ohři.

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si web zdarma!Webnode