Na cestě po Karlovarském kraji

Vrch vladař - Jak vladař poroučí větru i dešti

07.03.2009 19:11

Na Žluticku se od nepaměti traduje, že o tom, jaké bude počasí, se rozhoduje na Vladaři. O daleko nejvyšší horu se zastavují těžké mraky a na úrodnou krajinu pod Vladařem tak padá blahodárný déšť.

Starý pastýř Matěj Václavík, který kdysi na statku ve Vladořicích pásal stádo, objevil pravý důvod, proč mračna u Vladaře tu odbočí (jako na nějaké křižovatce), tu se vrátí, tu se pohnou dopředu. Jednou, když pásl na jižní, nejvoňavější stráni Vladaře své ovečky, slyšel, jak jeho ovčácký pes podivně štěká. Často jeho Vlk, jak mu pro obávanou divokost říkal, přinesl zajíčka nebo nějakou škodnou. Když se ale dneska Vlk vrátil, držel v zubech podivné vousaté stvoření. Vyděšený vousáč Matěje úpěnlivě prosil, aby ho zachránil z tlamy toho zlého psa a sliboval královskou odměnu. Když  ho tedy Matěj vyprostil, prozradil mu ten mužíček, že je králem všech hospodáříčků v kraji a že má hrad v podzemí hory Vladaře, odkud ovládá mračna a blesky a kroupy. Matějovi dal za své vysvobození opravdu velký dar: pastýřskou píšťalu s čarodějnou mocí. Když na ní zapíská, pošle mu mužíček deštivé mračno, aby mělo jeho stádo, nad kterým bude držet ochrannou ruku, vždy šťanvaté pastviny. Píšťalka už je dnes dávno spálená, ale mužíček hospodáříček se dál stará o šťavnaté pastviny pro Matějovo stádo. 

Pozůstatky mohutného pravěkého hradiště nacházejícího se na dominantní stolové hoře Vladař jsou významnou archeologickou památkou Karlovarského kraje. Nejstarší nálezy keramiky počátky hradiště datují do mladší doby bronzové, s trváním do období halštatského, z něhož pochází většina fortifikačních zařízení.

 

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba www stránek zdarmaWebnode