Na cestě po Karlovarském kraji

Zřícenina hradu Andělská Hora

07.03.2009 16:58

Zřícenina hradu Andělská Hora

Zřícenina hradu Andělská Hora 

 

 

Andělská Hora je zřícenina gotického hradu jihovýchodně od Karlových Varů. Leží na vrcholu čedičového vrchu nad stejnojmenným městečkem. Hrad, původně zvaný Engelsburg vznikl až na přelomu 14.a 15. století na bečevském panství pánů z Rýzmburka. Důvodem k jeho výstavbě zřejmě byla snaha ochránit rozsáhlé panství Rýzmburků. Když jeho stavitel Boreš z Rýzmburka zemřel majitelé hradu se začali rychle střídat. V letech 1406-14 patřil Oldřichovi Zajícovi z Házmburka.

Od roku 1430 byl majetkem Jakoubka z Vřesovic, roku 1437 přešel na Šliky, v 60. letech patřil Zbyňku Zajícovi z Házmburka a od roku 1466 pánům z Plavna. Zejména páni z Plavna provedli rozsáhlé stavební úpravy. Právě z jejich pozdně gotické přestavby pochází většina dodnes patrných zbytků zdiva. Po roce 1565 se majitelé opět střídali a v 17. století přestal sídelním hradem. Roku 1621 byl konfiskován a prodán Heřmanu Černínovi z Chudenic. Roku 1635 byl dobyt Švédy a poté již rychle chátral a definitivně byl opuštěn po požáru roku 1718.

Nynější zřícenina je dominantou okolí, ze které je výborný kruhový rozhled zejména na blízké Doupovské hory. Dispozice Andělské Hory byla dvojdílná. Jádro stavby tvořil vnitřní nebo taky horní hrad s palácem lichoběžníkového tvaru. Do areálu hradu se vcházelo branou z dokonale opevněného podhradí s hradbou, bastionem a branou. Z hradu se zachovalo už jen torzo, které je volně přístupné.

 

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba www stránek zdarmaWebnode