Na cestě po Karlovarském kraji

Byla svolána mimořádná valná hromada společnosti CHEVAK

14.03.2009 13:30

 

Byla svolána mimořádná valná hromada společnosti CHEVAK

Sobota, 14 březen 2009
CHEVAK Starosta Františkových Lázní Ivo Mlátilík navrhl konání mimořádné valné hromady společnosti CHEVAK. Akcie firmy drží kromě partnera NGW Duisburg také města a obce v regionu. Například Cheb vlastní okolo 15% akcií, ale roční dividenda činila z celkově vyplacených 26 milionů jen 700 tisíc. O čem by se tedy mělo jednat na mimořádné valné hromadě konané 13. března?


 
„Mělo by se tam hlasovat o změnách stanov, které by spočívali v tom, že by se změnilo určení kdo bude v dozorčí radě a kdo bude v představenstvu,“ uvedl starosta Chebu Jan Svoboda.


Hlavní vchod CHEVAKU

Podle některých právníků je ve stanovách problematické místo.

„Problém je to, že ve stanovách je určeno, že tam budou dva zástupci z německé strany, což je údajně protizákonné. Právníci říkají, že ano, takže toto by mělo ze stanov zmizet. Mělo by tam být čistě řečeno, že správní a dozorčí rada se skládá z devíti členů. Tečka,“ vysvětlil Svoboda.

CHEVAK

Další konfliktní záležitost je nepoměr výplaty dividend. Ten je dán takzvanými prioritními akciemi, které vlastní německá firma. Prioritních akcií je téměř 31% zajišťuje příjem většiny z vyplacených peněz. Situace je dána vstupem německého partnera před deseti lety do firmy s kapitálem, který umožnil rozvoj společnosti CHEVAK. Tímto způsobem se investice vrací. Dohoda by měla platit až do roku 2018.
 

 

 

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba www stránek zdarmaWebnode