Na cestě po Karlovarském kraji

Festival politické písně Sokolov 2009

29.03.2009 15:59

 

O co jde…

Připravujeme festival se širokým hudebním záběrem, na kterém budou kromě hudebníků i výtvarníci, zahraje divadlo, budou se promítat zajímavé filmy. Chceme oslovit širokou skupinu lidí. Chceme vás pobavit, chceme si dělat legraci z něčeho, co k smíchu vlastně vůbec není. Chceme i trochu provokovat. Chceme dát najevo, že nejsme spokojeni se současnou českou politickou kulturou.

Začínáme být totiž v Česku nějak otrlí a už nás nic nepřekvapí. Aféra stíhá aféru, ale nic se neděje. Jako by to už všem bylo jedno. To skoro zapomenuté slovo „papaláš” má podivnou normalizační pachuť, která na nás z jednání některých našich politiků občas dýchne.

Chceme těmto novodobým papalášům náš festival věnovat – někteří naši politici si ho rozhodně zaslouží :)

O co nejde…

Rozhodně nechceme uspořádat něco, co by jenom vzdáleně připomínalo to, co se v Sokolově v sedmdesátých a osmdesátých letech každoročně dělo. Pamatujeme si to na vlastní kůži a to bychom vám rozhodně nepřáli :)

Nechceme, abychom byli spojování s jakoukoli politickou stranou. Festival je nezávislý na jakékoli politické straně nebo hnutí, festival pořádají lidé, kterým vadí současná česká politická kultura.

Nechceme vystupovat jako nějací samozvaní strážci morálky, soudit, hodnotit, kázat. Jenom se nám zdá, že v tom množství „mediálních kauz” politiků nám v Čechách už nepřijde nic divného. Že jsme si zvykli, že vysocí politici si prostě volají s mafiány, že tyto odposlechy unikají z policie a nikdo neví jak a proč, že se u nás staví dálnice dvakrát dráž než v Německu, že spřátelené firmy mají s nástupem kohosi do funkce náhle miliardové zakázky, že se střílí na večírcích, že se shánějí kompromitující materiály, atd. Je toho plná televize, noviny, píšou se o tom knížky. A život jde dál, je toho tolik, že se nám to zdá už normální. A to se nám zdá právě nenormální. A chceme si z toho udělat aspoň srandu. Třeba tím alespoň trošku přispějeme ke kultivaci naší mladé demokracie.

Samozřejmě nejde o to, aby kapely, které přijedou, skládaly „angažované” písně pro festival. Ohlasy z kapel jsou velmi pozitivní, už se těší. Svou účastí podporují myšlenku Festivalu proti papalášství.

Co se vlastně chystá

V pondělí 15. 6. 2009 to všechno vypukne – začíná doprovodný program festivalu.

Hlavní hudební část festivalu bude koncert pod širým nebem v areálu Bohemie v Sokolově v sobotu 20. 6. 2009.

Moderátorkou koncertu bude Ester Kočičková (která je současně čestnou členkou „přípravného výboru festivalu”). Připravujeme na sobotu po dobu konání hlavního koncertu také program pro děti návštěvníků. Program budeme uveřejňovat průběžně.

O formě mediální podpory jednáme s týdeníkem Respekt a MF DNES.
Festival se koná za finanční podpory města Sokolov a partnerů.
 

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode