Na cestě po Karlovarském kraji

Hrad Cheb

07.03.2009 16:22

  Hrad Cheb

Chebský hrad je jedinečná ukázka románské falce na našem území. Počátky hradu jsou spjaty s německým císařem Friedrichem Barbarossou. Na místě chebského hradu bývalo staré slovanské osídlení, které existovalo až do počátku 12.století. V době kolonizace pohraničního území bylo slovanské obyvatelstvo vytlačováno německými osadníky. Okolí Chebu se stalo majetkem hrabat z Vohburgu, kteří ho připojili k území Bavorské marky. Právě oni vystavěli první kamenný hrad, který císař Friedrich I. Barbarosa vládnoucí v letech1152 – 1190 přestavěl a zařadil jej mezi skupinu tzv. falcí, které využíval k pobytu s dvorem při svých pravidelných inspekčních cestách po německé říši.

V podhradí falce se rozrostla osada, připomínaná roku 1203 poprvé jako město Cheb. Chebskou falc využívali i další císaři říše a to až do roku 1265, tehdy se Chebsko za panování Přemysla Otakara II. stalo součástí českého království. Nejdříve pouze na pár let, ale za Jana Lucemburského bylo Chebsko roku 1322 k Českému státu připojeno definitivně. Cheb si podržel politický význam i nadále, ale hrad byl na konci 14.století začleněn do městského opevnění a postupně přestal sloužit svému účelu. Po třicetileté válce se město změnilo v barokní pevnost a změna čekala i hrad. Při vpádu Francouzů v roce 1742 během války o rakouské dědictví byl hrad poškozen a začal chátrat.

Objekt prošel jen malými přestavbami a dodnes se tedy dochovaly hlavní rysy falce, které lze obdivovat na třech objektech. Tím prvním je císařský románský palác, který je obdélníkovou budovou, v jejímž přízemí byly hospodářské budovy a v prvním patře obytné místnosti. Z paláce se dodnes dochovalo obvodové zdivo a v něm široká okna a sloupkové arkády. Dominantou hradu je románská Černá věž, pojmenovaná podle stavebního materiálu, kterým byl sopečný tuf. Stojí na čtvercovém základě 9 x 9 m a je vysoká 18,5 m. Měla tři patra a dnes je přístupná jako vyhlídka. Za nejpozoruhodnější stavbu hradu se považuje dvojitá patrová románsko - gotická kaple sv. Erharda a Uršuly. Na Chebském hradě byli roku 1634 zavražděni důstojníci Albrechta z Valdštejna. Stalo se tak v Gordonově paláci, který byl přistavěn v 15.století na západní straně. V areálu hradu je možné si prohlédnout expozici s výsledky dosavadních archeologických výzkumů na Chebsku.

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode