Na cestě po Karlovarském kraji

Hrad Hauenštejn - O zabitém

07.03.2009 18:27

 Hrad Hauenštejn - O zabitém

 V hradních zdech ze 13. století je přítomna i minulost zcela nedávná. Před několika lety pod okny jižního paláce před Rytířským sálem bylo nalezeno bezvládné tělo mladíka s hlubokou ranou na temeni hlavy,  kterou si pádem nemohl způsobit. Byl to ještě mladý člověk, který žil v nedaleké vsi a v opuštěném chátrajícím hradu trávil mnoho času. Prý také chránil hrad před drancováním divokých trempů, vandalů a nenechavců z širokého okolí. Stala se mu snad jeho dobrovolná služba osudnou? Kdo ví.

Na hrad jezdil na motorce a ta byla po jeho smrti nalezena v polích daleko odtud. Jisté však je, že za některých nocí kočky, které se jindy v jižním paláci s oblibou scházejí, odtud bez zjevného důvodu prchají s drásavým jekotem. Někteří pomocníci, co zde často střechu nad hlavou na noc vyhledávali, druhý den líčili své těžké sny a neklidné spaní.

Někteří lidé také vyprávějí o tom, že slyšeli kroky, nesoucí se několikapatrovým kamenným schodištěm. A volají-li, který z jejich druhů se tudy v hodině pokročilé ubírá, odpovědí je jim jen ozvěna vlastního hlasu.

Původně středověký hraj je zřejmě hradem královským z konce 13. století. Byl vybudován na strategicky velmi výhodném místě k ochraně stezky, která vedla nedalekým údolím řeky Ohře.

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba www stránek zdarmaWebnode