Na cestě po Karlovarském kraji

Město nezvyšuje nájem, chce udržet podnikatele

05.03.2009 21:30

Město nezvyšuje nájem, chce udržet podnikatele

Čtvrtek, 05 březen 2009
Radnice města Chebu
Rada města Chebu na svém posledním zasedání rozhodla doporučit zastupitelstvu nezvyšovat nájemné v městských nebytových prostorech. Město by ze zákona mohlo valorizovat nájemné o index inflace, který činí 6,3 procenta.
 



„Což je nikoliv úplně zanedbatelná částka, ale my jsme se rozhodli nezvyšovat nájemné v nebytových prostorech právě proto, abychom podpořili podnikatele, kteří nám ve městě působí. A de facto jim tímto způsobem reálně nájemné zlevňujeme,“ potvrdil místostarosta Miroslav Plevný.

Volný nebytový prostor

Město trápí především fluktuace nájemců. Za poslední tři měsíce bylo uvolněno 10 nebytových prostor. Důvodem ale nemusela být výše nájemného.

Nájemce s dlouholetou tradicí

„Myslím si ovšem, že město ve svých nebytových prostorech nemá až tak vysoké nájmy, když bychom to srovnali s jinými soukromými objekty, ale je pravda, že tu jistá fluktuace je. Je to možná způsobeno tím, že podnikatelé neodhadnou své možnosti, neodhadnou možnosti budoucích tržeb z podnikatelské činnosti, a o to víc si myslím, že bychom měli možná úpravou nájmů zohledňovat právě ty nájemce, kteří působí v těch prostorech delší dobu a vlastně si tam jakýmsi způsobem už vydobyly jakousi tradici,“ poznamenal Plevný.
 

Herna na pěší zóně

Nájemné je ve městě rozděleno podle tzv. zón atraktivity. Jsou tři a dále se dělí podle druhu podnikání. První zóna zahrnuje náměstí a přilehlé prostory. Nejlevnější nájemné mají společenské a charitativní organizace ve třetí zóně, kde se platí 131 Kč za metr čtvereční a rok. Oproti tomu pojišťovny, banky a směnárny platí v první zóně přes 3500 korun. Nejvyšší nájem bez horního omezení mají noční kluby a herny ve všech zónách.
 

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode