Na cestě po Karlovarském kraji

Muzeum přibližuje osudy zapomenutých hrdinů

29.03.2009 13:49

 

Muzeum přibližuje osudy zapomenutých hrdinů

Neděle, 29 březen 2009
Výstava antifašisté
Putovní výstava s názvem Zapomenutí hrdinové … i oni byli proti fašismu, probíhá v sokolovském muzeu. Výstava je součástí projektu dokumentace osudů aktivních odpůrců nacismu a je rozdělena do několika částí.


 

Návštěvníci si mohou v úvodu prohlédnout desky s reprodukcemi dobových plakátů a karikatur s protifašistickou tematikou. Nebo také podrobné seznamy německých antifašistů s osobními daty. Na dokreslení situace jsou k dispozici výstřižky českého tisku jako například Podkrušnohorské Právo lidu.

Informační sloupce

Další částí výstavy je časová osa na svislých plakátech, která zachycuje období od roku 1933 až 1953. Události zde popsané začínají nástupem Adolfa Hitlera jako říšského kancléře.

Pro lepší orientaci je výstava rozdělena do tří časově ohraničných období. Tomu také odpovídají tři informační „kiosky“, které promítají dobové filmy z Národního filmového archivu. První nese název Demokraté proti nacismu – otevřený boj. Začínají rokem 1933. Vystaveny jsou různá oznámení, volební plakáty sociální demokracie, a končí vyhlášení stanného práva v Chebu v září 1938.

Starý video záznam

Druhý panel nazvaný Skrytý boj věnující se době válečné, obsahuje mimo jiné pokyny ve dvou jazycích, jak se chovat při náletech. Nebo vyhlášku o vymezení doby pro židovské obyvatelstvo, kdy mohou nakupovat v árijských obchodech. Na obrazovce přitom běží ukázky z filmu Otakara Vávry cesta k barikádám, zachycující Edvarda Beneše u československých jednotek v Británii nebo Ludvíka Svobodu v Sovětském svazu.

Plakáty


Na třetím sloupu s názvem Poražení vítězové jsou dokladovány události vypořádaní se s německým obyvatelstvem po roce 1945. Jsou zde výstrahy proti drancování jejich majetku, či napadání. A také nařízení o zákazu vycházení pro Němce od deváté hodiny večerní do páté ranní. Také jejich odzbrojení pod pohrůžkou trestu smrti, které nařizovalo odevzdat zbraně a střelivo do 24 hodin. Filmové ukázky přinášejí odsuny obyvatel například z nádraží Dvory u Karlových Varů.

Asi nejpůsobivější částí výstavy jsou obrazy ze života šesti německy mluvících obyvatel Československa. Jejich osudy je možné nejen shlédnout na velkých plátnech, ale také si poslechnout jejich autentické výpovědi na připravených přehrávačích

Stojan s audio nahrávkami svědků

 
Výstava potrvá do 19. dubna.
 

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode